Duurzaamheid
Het dragen van duurzame wandelkleding is een must, vooral voor meerdaagse tochten of meerweekse tochten. Hoewel de term duurzaamheid misschien te vaag klinkt, is het een belangrijke parameter voor hoogwaardige kleding en kan het worden gedefinieerd als een som van verschillende componenten: breeksterkte, scheursterkte, barststerkte, maatvastheid, rekherstel, slijtvastheid, pillingweerstand, en oppervlaktewrijving. Slijtvastheid onderscheidt zich onder hen.
De duurzaamheid van een kledingstuk hangt af van de stofeigenschappen en de omstandigheden die je tijdens het dragen tegenkomt. Er zijn enkele zwakke plekken die typisch zijn voor hoogwaardige kleding, waaronder kruis, knieën en oksels. De redenen hiervoor liggen in de herhaalde lichaamsbewegingen die typisch zijn voor wandelen, wandelen of hardlopen. De fabrikanten van kwaliteitskleding versterken deze en enkele andere “zwakke plekken” en gebieden tegen slijtage vaak. Op deze manier bereiken ze twee doelen: 1) verhoging van de slijtvastheid van het specifieke gebied van het kledingstuk; en 2) de algehele slijtvastheid van het kledingstuk verhogen.
Daarom wordt duurzaamheid bepaald door het vezeltype, de stof en de eigenschappen ervan, en de kledingconstructie. Slijtvastheid is het vermogen om langdurig wrijven van vezels tegen elkaar of andere materialen te weerstaan zonder te verslechteren, aangezien sommige vezels een betere slijtvastheid hebben dan andere. Nylon en wol hebben bijvoorbeeld een betere slijtvastheid dan katoen.
Er zijn drie hoofdtypen van slijtage met betrekking tot textiel:
- Platte slijtage is het gevolg van wrijven op het oppervlak.
- Flexabrasie is het gevolg van buigen, buigen of vouwen.
- Randafslijting is typisch voor stoffen randen bij kragen en manchetten.
Over het algemeen zullen stoffen met een slechte slijtvastheid sneller slijten en zwakker worden dan textiel met een goede slijtvastheid. Vaak spreken deze kenmerken en eigenschappen elkaar tegen en moet er een compromis worden gesloten. Wat belangrijk is, is dat het algehele comfortniveau niet nadelig mag worden beïnvloed door toegevoegde eigendommen. Wanneer u op zoek bent naar wandelkleding en de kenmerken ervan evalueert, vergeet dan niet dat de conventionele benadering voor het bereiken en behouden van comfort op het parcours is door een gelaagd kledingsysteem te gebruiken waarbij elke laag is ontworpen om een bepaalde functie uit te voeren.